Aantal personen: 2

Voedingswaarde kalkoen per persoon:
189 kcal, 5 g koolhydraten, 25 gram eiwitten, 5 g vetten

Voedingswaarde in combinatie met 150 gram gebakken aardapelen per persoon:
359 kcal, 29 g koolhydraten, 28 gram eiwitten, 12 g vetten

Ingrediënten:

  • 1 hele panklare kalkoen
  • citroensap
  • 2 eetlepels port (tawny)
  • 1 eetlepel fijngehakte verse rozemarijn
  • 3 tenen knoflook
  • roomboter

Voor de vulling (een mengsel van onderstaande fijngehakte ingrediënten):

  • 1 winterwortel
  • 3 stengels bleekselderij
  • 2 uien
  • 3 tenen knoflook
  • 1 theelepel gedroogde majoraan

Voor de jus:

  • 1 flinke scheut port
  • 1 tomaat
  • 1 theelepel zwarte peper

Bereiding:
Verwarm de over voor op 175°C. was de kalkoen met water en citroensap en droog hem af. Maak een papje van port, rozemarijn en 3 tenen knoflook. Duw een hand onder het vel van de kalkoen en smeer het papje onder het vel op het vlees. Doe de vulling in de kalkoen, naai de opening dicht en bind de kalkoen op. Plaats de kalkoen op een bakplaat in de oven, smeer hem in met boter en bedek hem met aluminiumfolie. Laat het ca. 4 uur in de oven garen. Bedruip hem om de 30 minuten met het vrijkomende sap. Bedruip de kalkoen tussentijds na 1 ½ uur met een flinke scheut port. Haal de kalkoen uit de oven en laat hem even rusten voor hij wordt opgediend. Maak intussen de jus: giet het braadvocht van de kalkoen af en vang het op in een pannetje. Voeg hierbij een ontvelde en in kleine stukjes gesneden tomaat en zwarte peper uit de molen. Kook het vocht een beetje in en serveer bij de kalkoen.

Laat ons alsjeblieft weten wat je van het recept vindt. Of deel het recept met je familie, vrienden en collega’s. We hebben het je makkelijk gemaakt. Klik op een van social media knoppen. Printen kan ook.

Gedeeld