U kunt vanaf nu ook bij de diëtist terecht voor de GLI. GLI, wat is dat? Is dat iets nieuws? Nee, eigenlijk niet. In dit blog leest u er meer over.
Wat is GLI ?
GLI staat voor gecombineerde leefstijl interventie. Een naam die ook wel gebruikt wordt is ‘Beweegkuur’. Het is een programma dat in totaal 2 jaar duurt. Het is erop gericht om voor mensen met een ‘matig gewicht gerelateerd gezondheidsrisico’ naar een gezondheidswinst te werken. In de GLI staan bewegen, gezonde voeding en een gezond gewicht centraal. Voorbeelden van een gezondheidswinst die u kunt behalen zijn onder andere:
- Een gezonder gewicht (geen of minder overgewicht)
- Betere bloedwaardes (wanneer u diabetes type 2 heeft of in een voorstadium zit)
- Meer bewegen dan wat u nu doet
- Minder medicijnen nodig hebben dan wat u nu nodig heeft
Tijdens het eerste jaar van de GLI wordt u intensief begeleid. Het tweede jaar staat in het teken van onderhoud. Als u het voor elkaar heeft gekregen om meer te bewegen, gezonder te eten en/of een beter gewicht te krijgen, dan wilt u dat natuurlijk ook zo houden. U wordt tijdens de GLI zowel individueel (één-op-één) als in groepen begeleid.
Voor wie is het geschikt?
‘Matig gewicht gerelateerd gezondheidsrisico (GGR)’, beetje ingewikkelde taal… Wat betekent het eigenlijk? In de praktijk betekent het dat je met een beetje (matig) overgewicht begeleid kan worden via de GLI. Daarbij moet sprake zijn van een grote buikomvang of uw overgewicht gaat samen met een hart- en vaatziekte of diabetes type 2.
Als je zwaarder overgewicht hebt, kan de zorg ook worden vergoed wanneer je een ‘normale’ buikomvang hebt.
Hieronder de officiële criteria:
- Personen met een BMI tussen 25 kg/m² en 30 kg/m² in combinatie met een grote buikomvang (≥ 88 cm voor vrouwen; ≥ 102 cm voor mannen).
- Personen met een BMI van 25 kg/m² tot 30 kg/m², met een normale buikomvang, in combinatie met co-morbiditeit (bijvoorbeeld hart -en vaatziekten of diabetes type 2);
- Vanaf een BMI = 30 kg/m² (ook met ‘normale’ buikomvang).
Wanneer u een lage of een extreem hoge GGR heeft, zal de begeleiding niet vergoed worden. De huisarts beslist uiteindelijk of u in aanmerking komt voor de GLI.
Klik hier wanneer u uw eigen BMI wilt berekenen.
Bij wie kunt u terecht?
Er is een heel team wat voor u klaarstaat om u te begeleiden om zo het beste resultaat te krijgen en te behouden. Naast de huisarts, krijgt u te maken met de leefstijladviseur, de diëtist, de fysiotherapeut of oefentherapeut en een lokale sport-/beweegaanbieder.
MoveDis, diëtist én leefstijlcoach (en beweegaanbieder)
Ook bij MoveDis kunt u terecht voor de GLI. En het mooie is de MoveDis diëtist naast diëtist ook leefstijlcoach is. Dat betekent dat u ervoor kunt kiezen om zowel de begeleiding door de diëtist en de begeleiding door de leefstijlcoach door MoveDis te laten doen. U kunt zo nog een betere band ombouwen met uw begeleider en u ziet minder wisselende gezichten!
Ook heeft MoveDis een mooie fitnessruimte, waar u binnen de GLI ook gebruik van kunt maken. Bij MoveDis heeft u dus bijna alles in één. Diëtist Kathleen is enthousiast om cliënten binnen de GLI te gaan begeleiden: ‘Eigenlijk is het aanbod van MoveDis (voeding & beweging) al 16 jaar gebaseerd op het principe van bewegen, gezonde voeding en gedragsverandering. Het is dan ook fijn te zien dat de meerwaarde van deze werkwijze nu ook breed wordt gedragen.’
Volledig vergoed door de zorgverzekeraar
De GLI wordt volledig vergoed door de zorgverzekeraar, dus ook uw bezoeken aan MoveDis. Ook valt het niet onder de basisverzekering. Dat betekent onder andere dat ook wanneer u nog geen zorg heeft gehad in het (kalender)jaar, u geen eigen risico hoeft te betalen. De huisarts bepaalt uiteindelijk of u in aanmerking komt voor de GLI (zie ook het kopje ‘Voor wie is het geschikt?’
Meer weten?
Wilt u weten of jij in aanmerking kan komen voor de GLI? Neem dan contact op met uw huisarts.