Een recent onderzoek toont aan dat het eten van onbewerkt voedsel overgewicht kan tegengaan. In dit blog lees je er meer over.

 

Bewerkt versus onbewerkt voedsel

Uit recent onderzoek blijkt dat mensen die onbewerkt voedsel aten, minder calorieën binnenkregen dat mensen die alleen bewerkt voedsel aten. Hoe is dit onderzocht?

 

Kevin Hall is een fysioloog van de National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases in Bethesda, Maryland in de Verenigde Staten. Hij verwachtte dat bewerkt voedsel een link heeft met een slechte gezondheid vanwege het feit dat bewerkt voedsel over het algemeen veel vet, suiker en zout bevat.

 

Er deden 20 gezonde proefpersonen mee aan dit onderzoek. Deze groep werd in tweeën gedeeld: 1 groep kreeg 2 weken lang een minimaal bewerkt dieet om daarna 2 weken een dieet met ultra bewerkt voedsel te gebruiken. De andere groep kreeg eerst 2 weken het ultra bewerkte voedsel voorgeschoteld om daarna 2 weken het minimaal bewerkte voedsel te eten. De proefpersonen mochten gedurende het onderzoek niet weg uit het onderzoekscentrum en kregen ruime kleding aan zodat ze niet konden zien of hun gewicht wel of niet toenam.

 

De proefpersonen mochten zelf bepalen hoeveel ze aten. Alles wat ze aten werd door het onderzoeksteam van Hall tot op de gram nauwkeurig berekend op de hoeveelheid calorieën en andere voedingsstoffen.

 

Het resultaat

De onderzoekers zagen dat de proefpersonen die het ultra bewerkte voedsel aten, in de tweede week gemiddeld 500 kilocalorieën meer aten. Door die extra calorieën kwamen de proefpersonen gemiddeld 1 kilo aan in de week waarin zij ultra bewerkt voedsel aten en vielen ze juist 1 kilo af in de weken dat ze voornamelijk onbewerkt voedsel aten.

 

Wat is onbewerkt voedsel?

De definities van wat wel of niet onder onbewerkt voedsel valt, lopen uiteen. Heel veel producten zijn op de een of andere manier toch een beetje bewerkt. Denk aan melk bijvoorbeeld. Om de melk langer houdbaar te maken, wordt het gepasteuriseerd (korte verhitting van de melk rond 72°C waarbij veel maar niet alle bacteriën worden gedood) of gesteriliseerd (verhitting van de melk boven de 100°C waarbij alle bacteriën worden gedood). De melk wordt wel bewerkt, maar niet altijd tot de onbewerkte voedingsmiddelen gerekend.

 

In het onderzoek werd voor bewerkt en onbewerkt voedsel de definitie aangehouden die ontwikkeld is door een groep onderzoekers uit Brazilië. Volgens deze definitie is ultra bewerkt voedsel: voedsel dat ‘ready-to-eat’ is met 5 of meer ingrediënten. Vaak bevatten deze voedingsmiddelen ook smaakversterkers, kleurstoffen of stabilisatoren. Voorbeelden van ultra bewerkt voedsel zijn: chips, snacks, cruesli of gezoete vruchtensap.

 

Minimaal bewerkt voedsel is voedsel dat kan zijn ingevroren, gedroogd, gekookt of vacuüm verpakt. Er mag geen suiker, zout of olie toegevoegd zijn. Voorbeelden zijn: muesli, groente, fruit, gekookte aardappelen, rijst of granen. De melk uit het voorbeeld eerder in dit blog zou ook onder minimaal bewerkt voedsel vallen.

 

Meer eten door bewerkt voedsel

Waarom aten de proefpersonen meer bewerkt voedsel? Was dit aantrekkelijker voor hen dan het eten van onbewerkt voedsel? Uit een enquête onder de proefpersonen bleek dat zij bewerkt voedsel niet per se lekkerder vonden dat onbewerkt voedsel. Wat was de oorzaak dan wel?

 

Uit de berekeningen van de totale voeding die de proefpersonen aten, bleek dat de bewerkte voeding minder eiwitten bevatte dan de onbewerkte voeding. Uit andere onderzoeken blijkt dat eiwit een belangrijke rol speelt in de verzadiging na de maaltijd. Het zou kunnen zijn dat de proefpersonen die bewerkt voedsel aten meer aten, omdat ze simpelweg nog niet verzadigd waren.

 

Een andere oorzaak kan zijn dat bewerkt voedsel over het algemeen makkelijker te kauwen en door te slikken is. Je eet sneller waardoor je minder snel doorhebt dat je eigenlijk al genoeg gegeten hebt.

 

Verder bevat bewerkt voedsel over het algemeen meer calorieën per gram dan onbewerkt voedsel. Ook een reden dat je sneller kunt aankomen door het eten daarvan.

 

Dus geen bewerkt voedsel meer?

Helemaal geen bewerkt voedsel, dat is nagenoeg niet mogelijk. Zeker niet om dit van de een op de andere dag aan te passen. Kleine stapjes in het aanpassen van je eetpatroon werken beter dan alles in een keer omgooien.

 

Minderen in het eten van bewerkt voedsel kan zeker geen kwaad. Naast dit onderzoek zijn er andere onderzoeken die aantonen dat bewerkt voedsel niet meewerkt in het behouden van een gezond gewicht of het verminderen van overgewicht. Naast dat je minder snel veel calorieën binnenkrijgt bij het voornamelijk eten van onbewerkt voedsel, krijg je op die manier ook meer gezonde voedingsstoffen binnen zoals gezonde vetten, eiwitten, voedingsvezels, vitamines en mineralen.

 

Diëtist MoveDis

Wil je werken aan een gezonder voedingspatroon maar heb je hier hulp bij nodig? Maak een afspraak bij de diëtisten van MoveDis. Zij helpt je verder om stapje voor stapje te werken aan een gezond voedingspatroon dat past bij jouw levensstijl.

 

Eet jij eigenlijk veel bewerkt voedsel?

Pin It on Pinterest

Share This