Omdat veel meesters en juffen op het Malieveld stonden, had een grote groep basisschoolkinderen geen school vandaag. Voor diëtist Kathleen Paal een perfect moment om de deuren van haar diëtistenpraktijk MoveDis op Rotterdam-Zuid open te zetten voor ouders en hun kinderen om kennis te maken met haar werk als (kinder)diëtist. Ze gaf de aanwezigen les over gezond eten en bewegen voor kinderen in de basisschoolleeftijd en natuurlijk gingen de kinderen ook zelf aan de slag.

 

Wat is gezonde voeding?

3 ouders en 7 kinderen waren aanwezig. Allereerst legde Kathleen aan de hand van de Schijf van Vijf uit hoe een normale gezonde voeding er ongeveer uitziet. Er was veel ruimte voor vragen en die waren er volop. Vooral van de aanwezige ouders. Want als het op voeding aankomt, is er tegenwoordig steeds meer onduidelijkheid over wat nu wel en wat nu niet gezond is. In de media wordt van alles door iedereen geroepen over gezonde voeding en dat is helaas niet altijd waar.

 

Moet je nou wel of niet koolhydraatarm eten? En hoeveel vlees mag je eigenlijk eten? Hoe zit het met kokosolie, is dat wel of niet goed om in te bakken? En donuts? Zijn die nou echt zo ongezond als dat ze zeggen? waren enkele van de vragen die Kathleen moest beantwoorden.

 

Gezonde snacks maken

Het grootste gedeelte van de les bestond uit het klaarmaken van gezonde snacks en bewegen. De aanwezige kinderen mochten hun eigen smoothie maken met vers en diepvriesfruit, havermout en magere yoghurt. Zonder suiker, want dat zit al genoeg in het fruit en de yoghurt.

 

De ouders gingen aan de slag met het maken van een humus dipsaus met groentestengels. Alles werd smakelijk opgegeten en -gedronken. Tegelijkertijd waren de meeste kinderen inmiddels begonnen met het onderdeel bewegen.

 

Spelenderwijs bewegen

Touwtje springen, hoelahoepen, tikkertje. Je hoeft niet per se te sporten om lekker in beweging te zijn. MoveDis heeft een speciale kinderspeelzaal waar deze en andere beweegactiviteiten gedaan worden waarin vooral het spelelement belangrijk is. De wat grotere kinderen mochten uiteindelijk ook op de apparaten in de fitnesszaal. Vooral de loopband en het roeiapparaat waren favoriet.

 

De tijd vloog voorbij, want toen was het al weer tijd om moe maar voldaan naar huis te gaan.

 

FIT 010®

Deze speciale les is onderdeel van het programma FIT 010®, een programma gericht op kinderen met overgewicht in de leeftijd van 6-12 jaar. Een aantal jaren terug heeft MoveDis dit programma 2 jaar aangeboden. Kinderen werden samen met hun ouders 12 weken lang begeleid. 2 keer per week sporten onder begeleiding van een fysiotherapeut en 1 keer per week naar de diëtist of naar de orthopedagoog. Soms gingen kind en ouders samen, soms alleen. Het programma wordt binnenkort weer opnieuw aangeboden. Hou voor updates de website in de gaten.

Pin It on Pinterest

Share This