De horeca is weer open, het openbaar vervoer rijdt weer de normale dienstregeling en we mogen zelfs weer (deels) in het buitenland op vakantie. Het lijkt alsof de dreiging van het Coronavirus weer verdwenen is. Maar schijn bedriegt, want het virus is nog niet bestreden. Sommige experts zeggen zelfs dat het wachten is op ‘de tweede golf’. Daarnaast zijn er een heleboel mensen die in de afgelopen maanden Corona hebben gekregen en daar nog steeds klachten van ondervinden. Wist je dat de diëtist kan helpen om op een goede manier te herstellen?

 

Welke klachten hebben (ex-)Coronapatiënten?

Patiënten die op de IC hebben gelegen verliezen ½ tot 1 kilo spiermassa per dag. Je kunt je misschien voorstellen dat als iemand een week of langer op de IC heeft gelegen, diegene dan veel spiermassa is verloren. Dat is ook zeker te merken. Even een stukje lopen, de afwas doen, zelfs een lepel naar je mond brengen tijdens het eten; het vraagt veel energie en is niet meer zo vanzelfsprekend gemakkelijk als hoe het normaal gesproken ging.

Ook problemen met de longen zoals kortademigheid en benauwdheid zijn veel gehoorde klachten. Mogelijk dat er zelfs een nieuwe longziekte zal ontstaan door Corona genaamd Corona Obstructive Lung Disease, afgekort als COLD.

Maar ook klachten als misselijkheid, braken, diarree, reuk- en smaakverlies, extreme vermoeidheid en buikpijn kunnen voorkomen. Al deze klachten kunnen invloed hebben op de hoeveelheid voedingsstoffen die je binnenkrijgt. Of je hebt mogelijk (tijdelijk) net iets meer van bepaalde voedingsstoffen nodig. Hoe en wat, dat is voor iedereen weer verschillend. De diëtist kan je daarin goed op maat adviseren.

 

Wat is er nodig voor een goed herstel na Corona?

Tijdens en na Corona is het belangrijk om voldoende eiwit en energie binnen te krijgen. Daarvan heb je tijdelijk meer nodig dan normaal. Voeding en beweging blijft altijd belangrijk, maar zeker tijdens de revalidatie ligt hier nog meer de nadruk op. Je lichaam moet namelijk weer in zijn oude conditie komen (waaronder ook je spierkracht) of misschien moet deze zelfs beter zijn dan voor je Corona kreeg omdat het toen ook al niet te best gesteld was met je lichamelijke conditie. De herstelperiode kan langer dan een jaar duren. Dat is dus best een lange tijd!

Revalideren kan in een speciaal revalidatiecentrum, een verpleeghuis maar ook thuis. In de thuissituatie is het na Corona van belang om onder andere met een diëtist contact op te nemen. Misschien dat jouw huisarts of de medisch specialist uit het ziekenhuis jou al heeft doorverwezen.

Zo niet, neem dan zelf het initiatief. Het gaat om jouw gezondheid en hoe beter en eerder je kunt herstellen na zo’n nare ziekte, hoe beter. Toch?

 

Hoe ziet begeleiding door de diëtist eruit?

Het is mogelijk om naar de diëtistenpraktijk toe te komen voor de juiste behandeling. Maar wanneer dat te veel energie kost of er is een andere reden waardoor je niet naar de praktijk toe kunt komen, dan kan de diëtist je begeleiden op afstand. Een huisarts kan ook aangeven dat er een huisbezoek nodig is. Dat kan bijvoorbeeld telefonisch of door middel van videoconsulten.

Omdat niet alleen de voeding van belang is, werkt de diëtist samen met andere deskundigen, zoals de fysiotherapeut/oefentherapeut en de ergotherapeut. Er worden gezamenlijke doelen opgesteld en er zijn korte lijntjes om de behandeling bij jouw herstel zo optimaal mogelijk in te zetten. Als je tijdens je herstel ook verzorging/begeleiding van een (wijk)verpleegkundige krijgt, dan stemt de diëtist ook het dieetplan en behandeldoelen met de verpleegkundige af.

 

Extra vergoeding diëtist voor Coronapatiënten

Wist je dat er voor (ex-)Coronapatiënten 7 behandeluren voor de diëtist worden vergoed? Ook is er vergoeding beschikbaar voor maximaal 50 behandelsessies door een fysio- of oefentherapeut en 8 behandeluren voor ergotherapie. Deze is maximaal voor de duur van zes maanden en wordt vergoed vanuit de basisverzekering.

Na ongeveer 3 maanden bepaalt de huisarts op basis van terugkoppelingen van de diëtist, fysiotherapeut/oefentherapeut en ergotherapeut of de behandeling verder door moet gaan. Ook na de volledige 6 maanden kan er besloten worden om de behandeling nog niet te stoppen.

Het Coronavirus en dus de revalidatie na Corona is natuurlijk nieuw, dus niemand weet eigenlijk nog precies wat wel en niet realistisch is als het gaat om de duur van de behandeling. Uiteraard is er wel ervaring met de revalidatie van patiënten die op de IC hebben gelegen, maar het kan best zijn dat Corona net een iets andere uitwerking heeft op de revalidatie dan bij ‘normale’ oud-IC-patiënten.

Tijdens de behandeling worden er regelmatig gegevens van de patiënt verzameld voor onderzoek. Op die manier komen we met elkaar steeds meer te weten over hoe de behandeling van (ex-)Coronapatiënten eruit moet komen te zien.

 

Vragen?

Ik kan me voorstellen dat je nog vragen hebt of ook jij bij de diëtist terecht kunt. Neem voor vragen gerust contact op via contact.

Pin It on Pinterest

Share This