Brrrr de R is weer in de maand…

Geplaatst door Renske op 01-02-2012


Volgens de meteorologische kalender begint de herfst op 1 september en zit de R weer in de maand. Dit betekent dat het weer omslaat en dat het snel koud kan worden. In september zijn er nog hele mooie zomerdagen geweest, maar vanaf nu wordt het weer tijd om aan je weerstand te denken!
In deze blog vertellen we waarom de griep vooral in de winter voorkomt en wat belangrijk is om je weerstand op pijl te houden, zodat je niet zo snel ziek wordt.

In de wintermaanden worden veel mensen verkouden of krijgen de griep. Griep wordt veroorzaakt door het influenzavirus, dit virus zorgt voor een ontsteking van het slijmvlies in de neus, de bijholten en de keel en is zeer besmettelijk. Het griepvirus verspreidt zich het best bij een lage temperatuur en een lage luchtvochtigheid. Omdat in de winter de lucht koud en droog is, is dit het ideale seizoen voor het griepvirus om te overleven.

Wanneer de weerstand goed is, is de kans op bacteriën en virussen die verkoudheid en griep veroorzaken kleiner. Je kunt zelf veel doen om voor een goede weerstand te zorgen. Je voeding speelt hierbij een belangrijke rol. Een volwaardige voeding met alle benodigde vitamines en mineralen is noodzakelijk voor een goede weerstand. Maar wat houdt een volwaardige voeding dan precies in? Een volwaardige voeding betekent dat de voeding alle verschillende voedingsstoffen bevat, in de juiste hoeveelheden en over een hele dag bekeken. Dit betekent een goede verhouding tussen koolhydraten, eiwitten, vetten en de juiste hoeveelheid energie. Verder is het ook belangrijk om genoeg vitamines, mineralen, spoorelementen, voedingsvezels en vocht binnen te krijgen. Een tekort of overschot van bepaalde voedingsstoffen kan schadelijk zijn voor het lichaam waardoor ziekten kunnen ontstaan.

Elk voedingsmiddel bevat meerdere voedingsstoffen in wisselende hoeveelheden. Het is daarom belangrijk gevarieerd te eten. Naast een volwaardige voeding is voldoende lichaamsbeweging, de mate van ontspanning en de hoeveelheid nachtrust ook van invloed op je weerstand.

Zorg dus voor een goede weerstand om een verkoudheid of griep te voorkomen!


Terug

Reacties

Niet gevonden

Klik hier om een reactie toe te voegen.

Deel deze pagina:

Onze recente nieuwsblogs

Filmpje 'De Diëtist' van MoveDis voedings- & bewegingspraktijk

19-09-2016